magamról

Kanics Márta vagyok, textil designer.

Textiltervezőként érdeklődésem középpontjában a színek harmóniája, a különleges felületek létrehozása valamint a tradicionális technikák és az innovatív technológiák kapcsolata áll. Két fő terület van, ami az elmúlt években meghatározta művészeti tevékenységemet. Az egyik, kísérletezés színek pszichikai hatásaival, a másik, különleges szövött struktúrák létrehozása.

Több éve foglalkozom a színek pszichikai hatásaival. Érdekel a coloritok összhangja, hangulatok színekkel való kifejezése. Figyelmem középpontjában az a misztikus erő áll, ami az egyes színekből, színhangulatokból árad. Ez az erő vonz és inspirál a munkámban. Célom, olyan képek tervezése, amelyek pozitív és ösztönző hatással vannak a környezetre, arra a miliőre ahová készülnek. Képeim túlmutatnak az egyszerű dekorativitáson, inkább olyan transzcendens energiák, amelyek segítséget nyújthatnak, hogy önmagunkra találjunk a színek harmóniája által. Meditálásra ösztönöznek, amely által erősíthetjük lelki stabilitásunkat, kiteljesíthetjük egyéniségünket. Színtervek létrehozásánál figyelembe veszem a megrendelő igényeit, magánszemély esetében személyiségét, cég esetében a cégfilozófiáját, mindkét esetben fontos számomra a „hely szelleme” ahová majd kerül az alkotás.

Textiltervezés számos területén alkotok. Így tervezek és készítek egyedi és kisszériás lakástextileket, lakberendezési tárgyakat, dekorációs textileket, ruhákat és öltözék kiegészítőket, egyedi ajándék és reprezentációs tárgyakat intézmények és cégek számára. Munkám során egyedileg szőtt, applikált, varrott anyagokat, gyapjú-filcet, pamutot, lent, selymet és gyapjút alkalmazok.

Fontos szempont számomra a minőség, az esztétikum, a harmónia színben és formában egyaránt.

Jó nézelődést!